bio

Jessica Pilnäs sjöng redan från början. Hennes far spelade piano i Sveriges mest populära och (fortfarande) längsta löpande popband “Sven-Ingvars” och när hon blev upptagen med musik blev det ingen överraskning när hon visade sig ha en extraordinär sångtalang. Redan vid 16 års ålder nådde hon tredje plats i den svenska kvalificeringsrundan för Eurovision Song Contest 1995. Detta var Sveriges mest populära tv-show och Jessica erbjöds omedelbart att skriva under ett albumavtal men hon avvisade. Den här typen av pop var inte hennes stil och istället studerade hon i två år på den berömda jazzskolan ”Fridhem”, en plats som har framfört många av de unga jazzmusikerna i Sverige.

Vid 20 års ålder gick hon på turné som bandmedlem i ”Robyn”, en internationellt känd svensk R & B-artist. Hennes producerande team kände igen Jessicas unika talang och arrangerade genast en plattaffär. Hennes första album ”Pretender” släpptes under namnet ”ISA”. Albumet gjorde en stor inverkan i Japan med mer än 50.000 sålda enheter och Jessica åkte på turné i hela landet under år 2000. Det var då hon träffade gitarrist Johan Norberg, som senare blev hennes make. Den här typen av musikkarriär var dock fortfarande långt borta från sin längtan efter att sjunga jazz och i slutet av året, när hon insåg att detta var mer ett liv med marknadsföring och sjungande uppspelning än någonting annat, så hon tog ännu ett steg tillbaka från rampljuset. 

 

 

I väntan på rätt tillfälle att starta ett musikprojekt där hon skulle ha ansvaret och kontrollera sin konstnärliga profil, tog hon en timeout från musikbranschen och inledde en ny karriär och började studera medicin vid Sveriges mest prestigefyllda universitet: Nobelprisinstitutionen ”Karolinska Institutet”. Under studietiden försökte Nils Landgren upprepade gånger att få henne att sjunga igen och 2003 spelade de in en duettversion av ABBA-låten ”The Winner Takes It All” släppt på MAGIC NORDIC VOICES (ACT 9718-2).

Under de kommande åren fortsatte hon sina studier men turnerade också med den svenska saxofonisten ”Per Texas Johansson”, gjorde gästspel med Nils Landgren, som huvudsångare med ”Kid Creole and the Coconuts” och som låtskrivare för den italienska superstjärnan Laura Pausini ao Som en av medlemmarna i Nils Landgrens ”jul med mina vänner” -projekt, (JUL MED MINE VÄNNER II (ACT 9476-2)) har hon turnerat omfattande i hela Tyskland och Sverige 2008-2009 och 2011.
2010, efter att ha avslutat sin medicinstudie, är hon tillbaka till den ursprungliga ”plan A”. Hon samlade några av inspelningarna som hon gjorde under de senaste sju åren, spelade in några nya låtar och släppte slutligen sin jazzdebut som ledare “Bitter and Sweet” (EMO 4001-2). Ett eget album med hennes favoritmusiker och bästa vänner: Nils Landgren, bassist Dan Berglund, trummisen Wolfgang Haffner, producenten och gitarristen Johan Norberg, saxofonisten Jonas Knutsson, pianisten Jesper Nordenström och trummisen Jan Robertsson.

Den 31 augusti 2012 släpper Jessica Pilnäs sitt andra album för ACT-etiketten: „Norma Deloris Egstrom – A Tribute to Peggy Lee” (ACT 9724-2) är en hyllning till den stora jazzsångaren / sångerskrivaren Peggy Lee. Peggy Lee är en stor stjärna i Amerika men något av en glömd musikalisk hjälte i Europa och kan utan tvekan utnämnas till en av 1900-talets viktigaste sångare tillsammans med Ella Fitzgerald, Billie Holiday och Sarah Vaughan. Jessica Pilnäs tolkningar av hennes låtar, i subtila arrangemang, åtföljd av den utmärkta strykkvartetten ”Flesh Quartet” och en ovanlig musikalisk uppställning med vibrafon, bas och trumpet, utan trummor eller piano leder Peggy Lees klassiker till ett nytt liv. Med radikal underdrift, full av rytmiska subtiliteter och hennes kärlek till de mest iögonfallande nyanserna, skapar Jessica Pilnäs ett litet mästerverk fullt av stora stunder. Även 2012 är Jessica Pilnäs en del av Nils Landgrens “Jul med mina vänner III” (ACT 95272) , som släpps 26 oktober, följt av en omfattande turné genom konserthus och kyrkor i december.      www.actmusic.com

 

Född: 5 Juli 1978. Uppvuxen i Åryd, Småland.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Maken, gitarristen Johan Norberg, tre barn.

Utbildning: Musiklinjen på Fridhems folkhögskola, Läkarlinjen vid Karolinska Institutet, läkarexamen 2010.

Melodifestivalfakta: Sjöng ”Jag ger dig allt” och hamnade på tredje plats.

Låtskrivare: Till bl.a. Laura Pausini, Charlotte Perelli och Åsa Jinder.

Kuriosa: Sjunger ibland ute i Europa med Kid Creole and the Coconuts.

Pappa: Spelar piano i Sven Ingvars.